Je hebt besloten dat je je hond kvv wilt gaan voeren, hoe ga je dat aanpakken?

Mijn eigen honden heb ik in een keer overgezet op kvv, dat ging zonder problemen. Andere mensen geven eerst nog wat brok en vervangen steeds meer van de maaltijd door vlees. Als je steeds meer brok vervangt door vlees doe dit dan wel in verschillende maaltijden, vlees verteerd makkelijker dan brok.

Als je net begint met vlees voeren kan de hond eens wat dunne ontlasting hebben, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als de hond echt diarree heeft en het houdt een paar dagen aan dan is een bezoek aan de dierenarts verstandig, de hond kan ook gewoon ziek zijn. Je zult zien dat na het overstappen op kvv al na een dag de ontlasting minder wordt, je hond hoeft minder vaak poepen en de hopen zullen kleiner zijn. Je hond verteerd kvv veel beter, het bevat minder vulstoffen die de hond zo weer uitpoept omdat hij ze niet kan verteren. De spijsvertering van de hond zal gaan veranderen door het anders voeren, de darmflora gaat zich aanpassen en de maag wordt zuurder. Om je hond daarmee te helpen kun je vuile pens bijvoeren, dit helpt de darmflora te veranderen. Pens voeren is goed voor de hond, je kunt iedere week een of twee keer pens voeren.

Hoeveel moet je voeren?

Voor pups en jonge honden geldt een richtlijn van 5% van het lichaamsgewicht. Voor volwassen honden geldt dat je ca. 1-2% van het ideale lichaamsgewicht voert. De percentages zijn richtlijnen, je kijkt altijd naar je hond, wordt hij te dik dan voer je minder, wordt hij te dun dan voer je meer.Je kunt altijd eens een dag wat meer of minder voeren ook afhankelijk van bijvoorbeeld de activiteit per dag. Blijft je hond aan de magere kant dan kun je eens wat vettere diersoorten als lam of geit voeren. Wordt je hond te dik dan voer je minder vette diersoorten als kip, kalkoen of rund.
Als je 4 diersoorten afwisselt per twee weken dan voer je compleet voor de hond. In de compleet versies van kvv zijn vier diersoorten verwerkt of er is een premix toegevoegd met de nodige vitamines en mineralen. In kvv is de verhouding spiervlees, orgaanvlees en bot al goed. Je moet alleen opletten met de enkelvoudige mixen dat je daarmee voldoende afwisselt.

Hoe lang van te voren ontdooien?

Zelf haal ik het voer uit de diepvries als ik de honden gevoerd heb, ik laat het ontdooien in een afsluitbare vloeistofdichte bak in de keuken. Een bak van metaal of kunststof is fijn om te gebruiken om deze goed is schoon te houden. De kvv kun je in de koelkast laten ontdooien, haal het dan wel circa 24 u van tevoren uit de vriezer. Eenmaal ontdooide kvv kun je 2 á 3 dagen in de koelkast bewaren, je hoeft dus niet alles in een keer op te voeren.

Wat kan ik de hond nog meer voeren?

Als extra kun je je hond eens een (gekookt) ei geven inclusief schil, al zal niet iedere hond die opeten. Voor de extra uitdaging kun je het ei verstoppen in de tuin, de hond moet ‘m dan eerst opzoeken, begin makkelijk en maak het steeds moeilijker.
Veel honden vinden een scheut yoghurt ook lekker en het is een goede aanvulling op het voer.
Heb je gekookte groenten over van je eigen maaltijd dan kun je die aan de hond voeren, dat is sowieso aan te raden als aanvulling op het kvv. Let er wel op dat de groente niet te veel gekruid of te zout is.

Wordt de hond niet ziek van rauw vlees?

Rauw vlees bevat natuurlijk bacteriën, als je hond gezond is wordt je hond er niet ziek van. Door het zuurdere maagzuur worden de bacteriën gedood en kunnen de hond niet ziek maken. Voor jezelf behandel je kvv net als rauw vlees wat je zelf eet, maak oppervlakken schoon waar het gelegen heeft en was je handen na het voeren.