Vers voeren, goed of niet?

Recent is er in de media aandacht besteed aan vers voeren, vers voeren zou gevaarlijk zijn voor mens en dier. Mensen en dieren zouden er ziek van worden, mensen door besmetting met bacteriën en dieren door het krijgen van tekorten.

Bij het voeren van vlees aan uw hond of kat dient u dezelfde hygiënemaatregelen te nemen die ook gebruikelijk zijn bij het verwerken van vlees voor eigen consumptie. Gebruik evt. een snijplank die u apart houdt voor gebruik met vlees, was deze na gebruik goed af met heet water, ook als de plank daarna in de afwasmachine gaat. Was ook gebruikt bestek direct af evenals de voerbak van uw dier. Uiteraard dient u na het voeren van uw dier ook uw handen te wassen, evt. met bacteriedodende handzeep. Neem ook het werkblad af met een doek die na gebruik in de was gaat.

Het ontdooien van het vlees doet u in een afgesloten bak in de koelkast, zorg ervoor dat vocht wat uit het vlees loopt niet terecht komt op andere producten in de koelkast. Haal het vlees op tijd uit de vriezer, het heeft tijd nodig om te ontdooien in de koelkast.

Het voorkomen van tekorten bij uw dier doet u door kvv te voeren of door u te verdiepen in het voeren van BARF, daarvoor is op het forum barfplaats veel kennis aanwezig. Kompleetversvoerenzo kan BARF producten leveren van Darf, we hebben echter te weinig kennis om u goed te kunnen informeren over het zelf samenstellen van een dieet voor uw hond of kat. Het is niet voldoende om alleen spiervlees of orgaan of bot te voeren. Uw hond of kat heeft een mix nodig van spiervlees, orgaan en bot, in kvv zijn deze ingrediënten in de juiste verhoudingen aanwezig.

Wat is het verschil tussen compleet mixen en enkelvoudige mixen?
In compleet mixen zijn minimaal 4 verschillende diersoorten verwerkt, enkelvoudige mixen bestaan uit 1, 2 of 3 diersoorten. Om het dieet van uw hond compleet te maken dient u binnen twee weken 4 diersoorten te voeren. Wissel dus regelmatig van diersoort of voer een compleet mix als hoofdvoer en geef af en toe een enkelvoudige mix tussendoor voor de afwisseling.

Tannetje Koning over het artikel in de Volkskrant